Et værk uden grænser. J.F. Willumsens maleri “Kongesønnens bryllup”. 1888 og 1949.
13. maj 2009 – 3. januar 2010
I udstillingen kan publikum bogstaveligt talt følge 8 forskellige spor – visualiseret med hver deres farve. Sporene leder frem til 8 udstillingsstationer, som præsenterer forskellige tilgange til maleriet. Klik på en af de farvede stjerner på siden for at forfølge et spor.
Maleriets historie
I 1888 udførte Willumsen Kongesønnens bryllup, som han indsendte til Charlottenborg for at få det optaget på forårsudstillingen. Det lykkedes imidlertid ikke, og han blev så opbragt over afslaget, at han erklærede, at det var sidste gang, han ville indsende et kunstværk.
I efteråret 1889, da det blev vist på Willumsens egen udstilling hos kunsthandler Kleis, blev billedet kritiseret af Karl Madsen – den senere direktør for Statens Museum for Kunst. Selve kongesønnen kaldte han “en yderst uheldig Figur, en vigtig pyntet Urtekræmmersvend med en impertinent Mine” (Politiken 28.10. 1889). Karl Madsen mente dog, at billedet som helhed var værdigt til at blive optaget på Charlottenborg.
Udstillingsstrategi
Artikelbidragere til katalog
Projektleder og kurator, cand.mag. Susanne Bruhn, ph.d.-studerende Karen Benedicte Busk-Jepsen, projektkoordinator, cand.mag. Anne Gregersen, museumsinspektør, mag.art. Gry Hedin, forfatter og kunstredaktør, mag.art. Peter Michael Hornung, museumsdirektør, cand.phil. Annette Johansen, kunstformidler, cand.phil. Annette Rosenvold Hvidt, forfatter og kunstanmelder, mag.art. Bente Scavenius, stud. mag.art. Jens Tang og lektor, mag.art. Jens Toft.
Projektet er støttet af Kulturarvsstyrelsen, Knud Højgaards Fond og Beckett-fonden.